In the meantime I did live in a gypsi wagon (caraven) at “Hier Land” in Schotheiden, at Germany near the border from Nijmegen, the Netherlands.
And I did start again to make jewelery. With a little help from a goldsmith. See for more jewellery and art from me at www.franssteijger.nl
De website is nog niet helemaal klaar, maar de belangrijkste dingen zijn al klaar.
I really enjoy helping the less fortunate population in Bali. I feel rich and called to create a place on earth that is accessible for everyone
If you like you can send a donation to the bank account with you can find at the flyer below or send me a Kikkie.
VORIGE NIET VERSTUURDE BLOG Ook heel leuk met veel plaatjes en verhaal.
Lang geleden, koken, virus en andere avonturen tot Maart 2020!
Lieve allemaal,
Lang geleden mijn laatste blog geschreven. Druk, druk, druk en bezig geweest met van alles en nog wat haha.
Het is nu al weer Maart en leuk om wat ruimte te hebben voor een volgende blog.
Ik weet eigenlijk niet waar te beginnen, zes maanden verder nu…………. Maar voor mijzelf wel fijn en wie weet voor jullie leuk om een stukje verleden mee terug te kijken. En er even wat licht op te zetten voor mijzelf en het met nieuwe ogen te bekijken.
Sjamanen
De afgelopen tijd ben ik heel druk geweest met het voorbereiden van een grote kook opdracht voor een Sjamanen groep in april waar veel bij komt kijken.
Ik geloof dat ik daar soms wel wat nachtjes over wakker heb gelegen. Het is niet in vergelijking met andere, nog veel grotere opdrachten die ik in het verleden heb geklaart, maar toch.
Mijn grootste opdracht in mijn kookgeschiedenis was 2 x 7 dagen koken voor 500 mensen met 5 verschillende menu’s en 10 voor en nagerechten per dag (vegetarisch, vis en vrees). Alles “ala carte” geserveerd op een festival met een mobiele keuken (zelf alles gehuurt en ingericht) en er was een vriezer en koelcel waar je in kon lopen. ik had daar 10 koks in dienst en ik was het opperhooft haha. Dus alles inkopen, menu’s samenstellen, koks inroosrteren, inkoop regelen, hygiene in de gaten houden etcetera.
Dus deze sjamanen kook klus is in vergelijking met dat een peuleschilletje voor mij hihi. Wel al weer een jaar geleden zo een opdracht als nu, dus ook koppie erbij houden.
Wel heel spannend of het doorgaat nu, door het corona virus.
De groep bestaat uit 76 personen (als er geen rare dingen gebeuren) die dagelijks vegetarische , vis en vlees gerechten wil eten en dat voor twee en halve week, 18 dagen lang. Ook willen ze graag twee taarten in de middag geserveerd zien. Ik denk omdat de helft van de groep duits is en ze dat gewend zijn.
Leuk om voor de verandering eens te delen wat er allemaal bij komt kijken om dit voor te bereiden. Dan krijg je een beetje een indruk hoeveel werk daar vooraf in gaat zitten en je van alles aan kwaliteiten in huis moet hebben om zoiets neer te zetten.
Of scrol naar beneden tot “Oke dat was tie wat de klus betreft” als je dat niet interesant vindt.
Ik heb voor deze opdracht 7 mensen ingehuurt. Een extra full time kok, vier corvee / snij hulpen (waarvan er eentje de taarten gaat bakken) een vliegende kiep (inzetbaar voor boodschappen en waar nodig) en nog een extra kok voor 2 x 3 dagen tussendoor.
De extra kok komt omdat wij als kok ook graag een paar dagen vrij willen hebben tussendoor om bij te tanken haha. Alle ander hulp heeft ook een paar dagen vrij tussendoor.
Een hele klus om daarvoor een goed rooster samen te stellen, maar wel gelukt. Er is een ochtend en avond team.
Ook was het niet makkelijk om mensen te vinden die ik geschikt vind en in het team passen. En omdat ik in Indonesie woon was dat wat omslachtig. Maar gelukkig hebben we Skype, ik wil graag iemand kunnen zien voordet ik kan beslissewn of die wel of niet geschikt is en op deze manier kon het dus. Ik geloof dat ik wel met meer dan 20 mensen via Skype heb gesproken, spannend, maar ook leuk om te doen op die manier. En ik heb zo iedereen die ik nodig had gevonden.
Je bent dan ineens personeel aan het zoeken en aannemen, wat ik niet dagelijks doe. Dus zakelijk zijn en ook nee durven zeggen, je komt daar van alles in tegen en leert er ook weer veel van.
Een week van tevoren hebben we ook een teaem bijeenkomst. Fijn om alles door te spreken, elkaar beter te leren kennen en eventuele dingen aan te passen als dat nodig blijkt.
Ik vind het vooral belangrijk dat we een fijne tijd met elkaar tegemoet gaan, met ook hard werken, maar ook met het gevoel dat je met een team bent en je dingen van elkaar kunt opvangen als dat nodig is. Alles is gewoon bespreekbaar en aan te passen. Iedereen gaat dus ook vooral goed voor zichzelf en het team zorgen.
De groep heeft een heel speciaal dieet. Geen koolsoorten, geen nachtschade (tomaat aardappel, paprika, aubergine, goojibessen, okra), geen peper, wortel, knoflook, gist, gluten (wel speld), geen suiker, geen rauwe appel en geen tarwe. Ook willen ze zo weinig mogelijk peulvruchten en fruit in de gerechten. verwerken. Verder alleen koud geperste zonnebloemolie en olijfolie en alleen himalayazout.
Ze willen verder veel room en kaas in het eten en een keer per dag een vlees gerecht, een vegetarisch en een vis gerecht. En elke dag een ei bij het ontbijt. Ze wilen vooral veel eiwitten.
Dus het was ook een hele klus om een gevarieerd menu samen te stellen, erg veel beperkingen om dan voor 18 dagen achter elkaar elke dag een ander menu te maken voor de lunch en de avond.
En dan nog de taarten. Jaqueline gaat ze bakken (zij is mijn appeltaarten bakster) en is daar nu al voorbereiding voor aan het treffen. Er komen ongeveer 24 verschillende taarten en daar hebben Jaqueline en ik recepten voor gemaakt (2 x 60 stukken taart per dag haha). Ook weer een hele klus.
En er moet elke dag een taart redelijk zoet zijn en een niet zo zoet, en een veganistisch en een alleen met speld of zoiets geloof ik.
En dan nog de bestelling regelen voor zo een lange periode. Dat betekend 3 bestellijsten. een voor het begin van de week en de andere voor later.
Ik heb een hele grote bus gehuurt om alle apperatuur van mijzelf mee te nemen en waar alle etenswaren in kunnen. Alles is 99 % biologisch en besteld bij BD Totaal een biologische groothandel in Houten.
Gelukkig kunnen we al een paar dagen van tevoren in het kasteel terecht om het in te richten. Er is een hele grote profesionele keuken en een kleine ook profesionele keuken waar de taarten gebakken kunnen worden.
Het is in een kasteek in Belgie, Chateau Drandeaux, Rochefort, Belgie. Een ggeweldig mooie plek midden in de bossen.
Ons team slaapt in een ander hotel 100 meter er vandaan omdat het kasteel al vol zit.
Documenten en mappen die ik gemaakt heb:
-To do list voor mijzelf als ik in nederland aankom.
-Draaiboek met het rooster en alle taken en richtlijnen erin voor iedereen
-Map met overzicht waar iedereen slaapt
-Map met alle menu’s
-Map met alle recepten voor de menu’s
-Map met alle taarten en recepten ervoor
-Map met bestellingen per dag uitgesplitst en drie bestellijsten voor de gehele periode
-Map voor in de keuken met wat er op tafel komt te staan met het ontbijt, de lunh en
en het diner en taken per persoon beschreven.
-Map met dieten, lege bestellijsten, rooster en menu om in de keuken op te hangen
Iedereen heeft voor de gehele periode dezelfde taken, behalve de vliegende kiep.
Het meeste is nu al in kannen en kruiken en gaat verder als ik op 18 maart weer in nederland ben.
Oke dat was tie wat de klus betreft.
Corona Virus aaaaaaaaaaaaa
Wel ineens dus ook heel spannend verder of het allemaal gewoon door kan gaan omdat er ineens een virus rondzwerft over de wereld. De wereld op zijn kop geloof ik vandaag.
De datum hebben we nu 4 dagen verzet door de strenge regels. En nu dus maar hopen en bidden dat het door mag gaan.
Vooral maar heel veel vertrouwen hebben en anders moet het gewoon zo zijn.
Hoe het verder gaat met mijn vrouw Martini en mij?
Het gaat hier lekker, we ondernemen samen veel en hebben het goed samen.
Een huisje om te kopen hebben we nog niet gevonden, steeds nog niet die klik gevoeld van YES dit is het.
Soms kom ik mij ook behoorlijk tegen in de relatie en daarbuiten zeker ook. Ik vertel daar in een andere blog nog een keer wat meer over.
Nu even effe te druk met terug gaan naar nederland, koffer pakken etcetera. Effe geen ruimte voor om daar nu iets zinnigs over te zeggen hehe.
Hieronder nog wat andere leuke avonturen en belevenissen met vooral veel plaatjes.
Eind oktober 2019 na terugkomst uit Nederland ben ik samen met Martini in het Mulia resort & villa’s aan het strand geweest. Speciale plek om te zijn.
Een klein huisje voor arme moslim kinderen bezocht bij ons om de hoek en natuurlijk wat gedoneerd.
Zelf “Ketupat” maken met Tepeh bonen in tomatensaus: Ketupat zijn gevlochten zakjes gemaakt van bananenbladeren en gevuld met rijst. Je kunt de zakjes op de markt kopen, maar je moet ze zelf vullen met rijst en ongeveer 2 uur koken. De smaak is bijzonder door de bananen bladeren en de structuur is als een sterke cake.
Tepeh bonen hebben een heel erge zeer sterke beetje bittere smaak waar je wel van moet houden.
Werk December in Belgie
Kerst gevierd met mijn Zus, haar kinderen en mijn moeder.
Weer terug op Bali en oud en nieuw gevierd met vrienden.
Twaalf januari weekendje weg naar de hot prings met verblijf daar in apertementje. Ook weer een bijzondere ervaring.
En natuurlijk ook weer Chinese nieuwjaar gevierd. Dit jaar is het jaar van de Rat. Met Chinese nieuwjaae moet je altijd nieuwe kleren dragen, dus ook nieuw ondergoed en schoenen en je moet van tevoren naar de kapper om het ongeluk er af te knippen. Er zijn heel veel tradities en rituelen om te bidden in de tempel waar je op die dag rekening mee moet houden.
Huub en zijn familie bezocht in Yogyakarta op Java. Ook weer inspirerend geweest en altijd fijn om hun te zien.
Tanalot tempel bezocht in Tanalot met kennis uit Nederland
Vissen samen met Martini
Voor het eerst in mijn leven naar een clasiek concert (super gaaf haha).
Even lekker in de natuur uitwaaien.
Vlindertuin
Kleine vakantie voordat ik weer terug vlieg naar nl in een leuk hotel met Jacuzzi op de kamer haha
ik geloof dat het wel weer mooi geweest is met al die plaatjes.
En dan nu HUP druk met koffers pakken voor mijn vertrek naar Nederland. Ben benieuwd wat ik onderweg tegenkom door het corona virus.
Dag Frans
Ik wil graag wat doneren voor je maaltijd project maar de link werkt niet. Ook de genoemde websites kom ik niet op
Kun je me info sturen hoe te doen?
Groet
Kees ( van venwoude)
Outlook for Android downloaden
________________________________
Hoi Kees,
Je kan het over maken op bankrekening NL56 INGB 0799 7636 24 ten name van FPN Steijger. Of stuur een tikkie verzoek naar 0621825357.
Sorrie voor het ongemak dat het onduidelijk was en alles nog niet goed werkt.
En ook veel dank voor de storting alvast. Dat helpt de mensen daar enorm.
Groetjes, Frans
Hoi Frank,
Fijn dat de zaken daar weer goed gaan bij jou!
Spannende tijden inderdaad. Hoop dat alles met de terugreis gedmeerd loopt.
Ja vreemd, ik hoor dat er max. 50 personen kunnen komen en het onder sport acomodatie valt in het kasteel?
Succes met alles daar. Ik ben er misschiennweer in januari.
Gr. Frans http://www.fdinero.nl
>